Haber

Bursa’da Gemlik Zeytin Hasadına Başlandı

Bursa’da 440 bin 110 dekar alanda yetiştirilen Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescilli Gemlik zeytininin hasadını 30 bin çiftçi üretiyor.

Bursa’nın Gemlik, Mudanya, İznik ve Orhangazi ilçeleri başta olmak üzere birçok bölgesinde üretilen zeytinler, yurt dışında olduğu gibi Türkiye’nin de birçok şehrinde sofraları süslüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışma sonucunda bu yıl haziran ayında AB’den coğrafi işaret tescili alan Gemlik zeytini, Bursa’da 30 bin çiftçi tarafından hasat ediliyor.

İnce kabuklu, küçük çekirdekli ve etli olan, uzun raf ömrüyle bilinen sofralık zeytinde bu yıl bir ay sürecek hasatta yaklaşık 130 bin ton hasat bekleniyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, 2022 verilerine göre Bursa’da verim çağında yaklaşık 12 milyon zeytin ağacı bulunduğunu söyledi.

Acar, Bursa’da yetişen zeytinlerin ülkenin en çok talep edilen, en kaliteli ve lezzetli siyah sofralık zeytini olarak bilindiğini anlattı.

Bursa’da zeytin ağaçlarının 440 bin 110 dekar alan kapladığını belirten Acar, geçen yıl 187 bin 692 ton üretim gerçekleştiğini belirtti.

Acar, zeytinin Bursa’da yetiştirilen tarım ürünleri arasında en fazla alan kapladığını, en fazla üreticiye sahip olduğunu ve tarım ürünleri arasında gayri safi milli hasılaya en yüksek katkıyı sağladığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Bursa, Türkiye sofralık zeytin üretiminin yüzde 20’sini üretiyor. Bursa, sadece zeytin üretimiyle değil, aynı zamanda Marmarabirlik gibi üretici kooperatiflerine ev sahipliği yapması, salamura ve paketleme tesisleri, zeytinyağı sıkma ve işleme tesisleriyle de bir zeytin kenti. İlimizdeki zeytin hasadı 2021 yılında 146 bin 477 ton olacak ve 2022 yılında 187 bin 692 ton ile rekor seviyelere ulaşacaktır. Zeytin ağacının doğal yapısı gereği dönemsel (bir yıl daha fazla, bir sonraki yıl daha az meyve verir) ) ve çiçeklenme döneminde yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle 2023 yılı rekoltesi 127 bin ton 898 ton olacak. Bekliyoruz.”

Acar, 2023 yılında getiri beklentisinin geçmiş yılların ortalamasının üzerinde olacağını belirtti.

Zeytin tanesi büyüklüğü geçen yıla göre daha büyük olacak

Bu yılın zeytin açısından “ölü yıl” olması nedeniyle ağaçlarda meyve veriminin az olduğuna dikkat çeken Acar, “Meyve varlığının seyrek olması nedeniyle bu yıl tane büyüklüklerinin geçen yıla göre daha büyük olacağı düşünülüyor. Bu nedenle yağlık olarak değerlendirilecek zeytinin büyüklüğü önceki yıllara göre yüzde 10 daha düşük.” “Ortada kalacağı tahmin ediliyor.” dedi.

Acar, Bursa’da en fazla zeytinin 46 bin tonla Gemlik’te üretildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“İlimizde iklim kurallarına uygun uygulanan kültürel süreçlerin gelişmesi, teknolojinin kullanılması ve teknik bilginin desteklenmesiyle zeytin üretimi önemli ölçüde artmıştır. Zeytin hastalık ve zararlılarıyla mücadele için uygun zamanın belirlenmesi, miktarının azaltılması Aktif olarak mücadele edilerek kullanılan pestisitlerin ve girdilerin azaltılması sağlanıyor, böylece hem maliyetler azaltılıyor hem de çevre korunuyor.” Dost ve sürdürülebilir tarımsal üretim hedefleri doğrultusunda, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve diğer kuruluşların iş birliğiyle zeytin tarlalarında 14 tarımsal tahmin ve uyarı sistemi kuruldu. Zeytin üretim döneminde bitki fenolojisi, hastalık ve zararlı takibine yönelik bahçe denetimleri yapılmakta ve belirlenen ilaçlama süreleri kısa bir ihbar ve diğer bilgilerle birlikte üreticilerimize gönderilmektedir. Çeşitli yollarla duyuruluyor.”

Zeytin üreticisi Ahmetbey İlçe Muhtarı Süleyman Yavuz, kasım ayının ilk haftası itibarıyla zeytin hasadına başladıklarını söyledi.

Bu yıl zeytinde verimin düşük, kalitenin ise yüksek olduğunu belirten Yavuz, “Ürünlerimizi Marmarabirlik’e tedarik ediyoruz. Ürünler az ama fiyatlar bizi tatmin ediyor. Taban fiyatı 45 lira, kafa fiyatı ise 125 lira. Ağacımızda ürün az olsa da ürünlerimizin kişi başı fiyatına satılması bizi mutlu ediyor.” “Doğduğumuzdan beri bu işi yapıyoruz. Bölgemizde zeytin uzun yıllardır atalarımızdan mirastır. Biz de dedelerimizden, babalarımızdan kalan bu mirası, bu toprakları aynı şekilde sürdürüyoruz.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu