KAÇUV, 15 Şubat Çocukluk Kanseri Günü’nde sarıya dikkat edileceğini söyledi
Çocukluk çağı kanserlerinde erken tanı ve gerçek tedavi ile iyileşme oranı yüzde 70-80’dir.
Dünya çapında her yıl 300 bin çocuk ve gence kanser tanısı konuluyor, Türkiye’de ise nüksler de dahil olmak üzere 5 bine yakın çocuk ve gence kanser tanısı konuluyor. 0-18 yaş arasında en sık görülen kanser türlerinden ilk üçü; lösemi (kan kanseri), beyin tümörü, lenfoma (lenf düğümü kanseri). Kanserle mücadelede önemli bir ihtiyaç olan uygun tedavi ortamı oluşturmayı ve tedavinin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlayan Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), 15 Şubat Çocukluk Çağı Kanserleri Günü’nde “Çocukluk çağı kanserlerini erken teşhis edin” diyor #noticeyellow projesiyle kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlıyor.
Maddi sorunlar nedeniyle tedavileri aksama riskiyle karşı karşıya olan çocukların tedavilerinin devamlılığının sağlanması, değerli bir ihtiyaç olan psikososyal hizmetlerin sağlanması amacıyla Türkiye’de kurulan Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) kanserle mücadelede çocuk psikolojisine uygun tedavi ortamının sağlanması ve desteklenmesi konusunda çalışmalar yürüten A.Ş., 2013 yılından bu yana çocukluk çağı kanserleriyle ilgileniyor.
15 Şubat Çocukluk Çağı Kanserleri Günü’ne özel #noticeyellow projesiyle ay boyunca kamuoyunun dikkatini çekecek farkındalık ve farkındalık çalışmaları yürüten KAÇUV, Türkiye’nin farklı illerinde #noticeyellow etiketiyle etkinlikler düzenliyor. İstanbul’un farklı semtlerindeki billboard ve afiş alanlarında #sarıduyar diyerek çocukluk kanserine dikkat çeken KAÇUV, alışveriş merkezlerinde LED ekranlarda yayınladığı görseller ve spor etkinliklerinde açılan pankartlarla farkındalık yaratmayı hedefliyor. Bu günde hekimlerle birlikte kurumları ziyaret ederek farkındalık sunumları yapan KAÇUV, hastalığın erken teşhisinin önemine dikkat çekerek bireyleri korunma yöntemleri ve belirtileri konusunda bilinçlendirirken, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü renklendirerek çocukluk çağı kanserlerine de ışık tutuyor. 15 Şubat haftasında sarı ile.
TÜRKİYE’DE HER YIL 5 BİN ÇOCUĞA ÇOCUKLUK KANSERİ TANISI VERİLİYOR
Kanser denilince akla yetişkinler gelse de 0-18 yaş arası çocuk ve gençlerde de görülmektedir. Yetişkinlerde çocuklara göre 100 kat daha sık görülür ve tümör tipleri de farklılık gösterir. Ancak her yıl dünyada 300 bin, ülkemizde ise yaklaşık 5 bin çocuğa tekrarlayan çocukluk çağı kanserleri tanısı konuluyor. Erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da erken teşhis büyük önem taşıyor. Yenidoğan döneminden ergenliğe kadar her yaşta görülebilen çocukluk çağı kanserlerinde erken tanı ve uygun tedavi ile yüzde 70-80 oranında iyileşme sağlanabiliyor.
ÇOCUKLUK KANSERLERİNİN İLK YERİ LÖSEMİDİR
Lösemi, Türkiye’de ve dünyada çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 30’unu oluşturuyor. Her yıl yaklaşık 2 bin çocuğa lösemi tanısı konuluyor. Önceki yıllarda yüzde 70 civarında olan bu oran bu yıl yüzde 70-80’lere yükseldi. Geçtiğimiz yıllarda lenf bezi kanserleri ülkemizde ikinci sıklıkta görülen kanserler arasında yer alırken, beyin tümörleri artık gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de ikinci sırada yer alıyor. Bunu Lenfoma (Hodgkin ve Non-Hodgkin Lenfoma), Nöroblastom, Wilms Tümörü, Yumuşak Doku Sarkomları (Rabdomyosarkom) takip etmektedir. Kemik, deri, göz ve karaciğer tümörleri daha az görülür.
ERKEN ÇOCUKLUK KANSERLERİNİN BELİRTİLERİ
Her kanser türünün belirtileri farklıdır. Örneğin lösemi; Çocuklarda aşırı halsizlik, iyileşmeyen enfeksiyonlar, solgunluk, ciltte kanama, karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinin şişmesi ile kendini gösterir. Lenfoma dediğimiz böbrek kanseri, adrenal bez ve bez kanserlerinin kendine has belirtileri vardır. Lenfomalar bez şişlikleriyle birlikte gelir. Böbrek ve adrenal bez tümörleri karın şişliği veya sürekli karın ağrısı ile kendini gösterebilir. Kemik tümörleri daha büyük çocuklarda kemikte şişlik ve ağrı ile ortaya çıkar. Bu nedenle ailelerin en ufak bir belirti bile gördüklerinde mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir.
ÖNLENME YOLLARI
Çocukluk çağı kanserlerinin çok küçük bir kısmı kalıtsal olsa da ailede çok sayıda tümör vakası varsa kansere yatkınlıktan bahsetmek mümkündür. Erişkin kanserlerinde olduğu gibi çocukluk çağı kanserlerinde de yapısal ve çevresel nedenlerin rol oynadığı bilinmektedir. Ailesel yatkınlık, doğumsal hastalıklar ve anomaliler, gen bozuklukları ve bağışıklık sistemi bozuklukları başlıca yapısal nedenler arasındadır. Çevresel nedenler arasında; Fizik (radyasyon), kimya (ilaç, endüstriyel tarım ürünleri), virüsler ve beslenme gibi faktörler vardır. Akraba evlilikleri çocukluk çağı kanserlerinde önemli bir faktördür. Bu nedenle kendinizi korumanın temel yollarından biri akraba evliliklerinin önüne geçmektir. Kanser ve diğer birçok hastalık açısından çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü olması için doğduğu andan itibaren gerekli önlemlerin alınması gerekir. Bunların başlıcaları doğru beslenme, temizlik ve çocukluk çağı aşılarıdır.
DEPREMDE HASTALAR UNUTULMADI
KAÇUV, 15 Şubat Çocukluk Çağı Kanser Günü’ne dikkat çekmek amacıyla hayata geçirilen #noticeyellow projesi kapsamında depremzedelere ve o bölgede tedavi gören çocuklara da destek veriyor. Geçen yıl yaşanan depremin olumsuz etkilerini hafifletmek ve çocuklara motivasyon desteği sağlamak amacıyla birçok proje ve faaliyete imza atan KAÇUV, 2024 yılında da bölgedeki ailelerin temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda destek olmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde deprem bölgesindeki bir hastaneye oyun odası inşa edecek, çalışmalarını sürdürüyor.
Siz de #noticeyellow hashtag’i ile kişisel etkinlikleriniz ile çocukluk çağı kanserlerine dikkat çekebilir ve farkındalığın artmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
habersumbas.com.tr